Sajtótájékoztató

A Hírös Olimpikonok Alap elindításáról tartott sajtótájékoztatót szerda délután a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia Sinkó Lajos Sporttörténelmi Kiállítótermében. Az eseményen bemutatták a már támogatott sportolókat, illetve ismertették a támogatási szempontokat.

Kecskemét önkormányzata 2018-ban kérte fel a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körét, hogy szervezze meg és működtesse a Hírös Olimpiai Alapot, amely révén az olimpiai játékokon, valamint a világ- és Európa-bajnokságokon szereplő, kimagasló eredményeket elérő, kecskeméti kötődésű sportolókat támogathatják. A Városi Támogatási Program keretében 2018-ban és 2019-ben kétmillió forintot adott a baráti körnek a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokon történő részvételre esélyes sportolók felkészülésének patronálására.

– Szurkolók milliói gondolják úgy, hogy az olimpiai játékok a nyitó ceremóniával kezdődnek és a záró ünnepséggel fejeződnek be – kezdte üdvözlő beszédét Falu György. – Csak kevesen gondolnak bele, hogy milyen elképesztő fizikai és anyagi áldozatokkal jár a sportolónak eljutni addig, hogy részt vehessen egy ilyen óriási versenyen. Olimpikonnak lenni fantasztikus érzés lehet, ezt szurkolóként a tévé előtt ülve is érzi az ember. Különösen kalapál a szívünk akkor, ha kecskeméti kötődésű sportolót látunk versenyezni. Ennek a támogatása felemelő érzés. Azt a csekély támogatást, amit az önkormányzat ehhez biztosított, azt ezzel a jó érzéssel és jó szívvel adta – fogalmazott az alpolgármester.

A Kecskemét a sportolókért, a sportolók Kecskemétért szlogennel működő alapról Bodóczky László, a baráti kör elnöke beszélt. Mint elmondta, a program ötvözi a tehetséggondozást, a lokálpatriotizmust, a társadalmi felelősségvállalást és az üzleti alapú szponzorációt, és így nyújt segítséget a kecskeméti fiatalok számára az olimpiai játékokra, világversenyekre történő kijutáshoz és eredményes szerepléshez. Emellett hozzájárul ezeknek a tehetséges sportolóknak a Kecskeméten tartásához.

A Hírös Olimpikonok Alap révén a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre jelenleg öt sportolót, illetve szakosztályt támogat: Szvitacs Alexa asztaliteniszezőt, aki már kvalifikációt szerzett a tokiói paralimpiára, Boronkay Péter paratriatlonistát, Kmegy Máté és Árva Cintia súlyemelőt, valamint Szabó Csaba cselgáncsozót. Bár a cselgáncsozó a közelmúltban elhagyta anyaegyesületét, a szakosztály megkapja a sportoló után járó támogatást. Ahhoz egyébként, hogy valaki bekerüljön ebbe a rendszerbe, az országos szakszövetség javaslata szükséges.

A sajtótájékoztatón Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnöke, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnökségi tagja és Boros Zoltán, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre ügyvezetője – az alap kuratóriumának tagjai – is felszólalt, nem mellékesen pedig a jelenlévő sportolók is bemutatkoztak.

Sajtótájékoztató
Scroll to top